011/378 994

Informatie

Wat is een sigmoidoscopie?

Bij dit onderzoek wordt het slijmvlies van het linkerstuk van de dikke darm bekeken met een soepele, dunne buis met camera (=endoscoop). Het geeft dus geen uitsluitsel over de rest van de dikke darm

Door middel van een sigmoidoscopie is het mogelijk om bepaalde afwijkingen, divertikels, poliepen of gezwellen op te sporen. Er kunnen ook biopsies genomen worden.

Voorbereiding op het onderzoek

Het onderzoek kan alleen goed uitgevoerd worden als het laatste deel van de dikke darm goed schoon is. Daarom wordt er voor het onderzoek 1 of 2 lavementen gegeven via de anus. Deze gaan de darmwand prikkelen waardoor men stoelgang gaat maken.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op de onderzoekstafel op uw linker zijde met opgetrokken knieen. De arts brengt via de anus de endoscoop in de endeldarm. Vervolgens wordt de endoscoop verder de dikke darm ingebracht (40-60cm). Om een goed zicht te krijgen wordt er in de darm lucht ingeblazen. Dit kan milde krampen veroorzaken. Ook kan een gevoel van aandrang optreden.

Duur van het onderzoek

De voorbereiding en het onderzoek nemen ongeveer 15-20 minuten in beslag.

Na het onderzoek

Indien er biopsies zijn genomen, kunt u een gering bloedverlies hebben. Eventuele krampen verdwijnen na maximaal een uur.