011/378 994

Informatie

Wat zijn aambeien?

Bij iedereen bevindt zich aan de binnenzijde van de aars een ring van bloedvaten. Deze bloedvaten hebben ook een bepaalde functie, zoals het behoud van de continentie. Als deze bloedvaten uitzetten spreken we van aambeien. Deze aambeien zitten aan de binnenkant van de aars zodat ze uitwendig niet gezien kunnen worden. Soms echter zwellen ze zodanig dat ze naar buiten gaan uitpuilen. Aambeien kunnen klachten geven van rood bloedverlies of een gevoelen van zwelling. Vaak echter geven ze volledig geen klachten of zijn de klachten slechts af en toe aanwezig.

Hoe stelt men de diagnose?

Aangezien aambeien niet uitwendig kunnen gezien worden is het noodzakelijk om inwendig in de endeldarm te kijken met een kort buisje. Bij bloedverlies is het altijd belangrijk om ook te denken aan andere oorzaken van bloedverlies, ook al zijn er aambeien aanwezig. Soms is er dan ook een volledig onderzoek van de dikke darm nodig. Dit zal uw arts met u bespreken.

Wat is de behandeling van aambeien?

Indien aambeien geen klachten veroorzaken is een behandeling niet noodzakelijk. Ook als de klachten heel beperkt zijn, met slechts af en toe last, kan afgewacht worden. Indien er wel klachten zijn, bestaan er afhankelijk van de ernst van de aambeien, verschillende behandelingsmogelijkheden. In eerste instantie is het belangrijk om voor een vlotte stoelgang te zorgen, eventueel met laxeermiddelen om overdreven persen te voorkomen. Sommige externe factoren zoals temperatuur en bepaalde voedingssubstanties, zoals alcohol, kunnen het zwellen van de aambeien beïnvloeden. Er bestaan zetpillen die de inwendige aambeien doen ontzwellen. Ook technieken zoals het slijmvlies net boven de aambeien dichtbranden met infrarood, of inspuiten met een irriterende substantie zodat het steunweefsel dat de aambeien ondersteunt, wordt verstevigd. Ook bestaat er een techniek waarbij elastiekjes worden geplaatst t.h.v. het slijmvlies. Een operatie is slechts nodig bij ernstige vormen van aambeien.

Externe hemorrhoidale thrombose

Soms ontstaat er plots een bloedklonter in één van deze bloedvaten en dan voelt men een pijnlijke zwelling. Dit kan uitgelokt worden door een verhoogde druk zoals bij persen of sport. Na enige tijd verdwijnt deze zwelling spontaan, maar dit kan soms meerdere weken duren. In het acute stadium, tijdens de eerste 2 tot 3 dagen, kan men eventueel onder lokale verdoving de huid over de bloedklonter insnijden om de druk en de pijn weg te nemen. Dit wordt enkel gedaan wanneer de pijn onhoudbaar is. Dit versnelt het genezingsproces niet.