011/378 994

Informatie

Wat is een coloscopie?

Tijdens een coloscopie kijkt de arts via de aars naar de binnenzijde van de dikke darm (en eventueel het laatste deel van de dunne darm). Dit gebeurt door middel van een dunne soepele buis waardoor het darmoppervlak kan bekeken worden. Zo worden o.a. ontstekingen van het slijmvlies of poliepen opgespoord. Tegelijk kan de arts dan, indien nodig, biopsies nemen of poliepen wegnemen. Indien u bloedverdunnende medicatie neemt, een kunstklep heeft of allergisch bent aan bepaalde verdovende middelen of latex, moet u dit aan de arts melden voor het onderzoek. Aspirines en andere bloedverdunners worden -zo mogelijk- een week voor het onderzoek gestopt. Indien u om een of andere reden een principieel bezwaar heeft tegen het nemen van biopsies of wegnemen van poliepen, moet u ook dit vooraf melden.

Welke zijn de risico's verbonden aan dit onderzoek?

Coloscopie is een veilige procedure en wordt uitgevoerd door artsen die daartoe specifiek zijn opgeleid. Desalniettemin kan zelden toch een onvoorziene complicatie optreden. Meest voorkomend (1-2%) is het optreden van een minimale bloeding na wegname van poliepen. Deze stopt meestal spontaan, of wordt desnoods onmiddellijk door de arts gestopt. Het optreden van een perforatie (scheurtje) van de darm gebeurt gelukkig slechts zeer zelden (0,1%), maar kan aanleiding geven tot een dringende operatie.

Voorbereiding van het onderzoek

Om een goed zicht te hebben dient alle stoelgang uit de darm verwijderd te zijn. Daarom zal u bij het maken van een afspraak informatie krijgen over de nodige laxering die dient te gebeuren (eerste gedeelte van de laxering de avond voor het onderzoek, tweede gedeelte de morgen van het onderzoek). U kan zelf de voorbereiding vergemakkelijken door reeds 2 tot 3 dagen op voorhand vezelarm te eten (dit betekent geen bruin brood, geen fruit of rauwe groenten, en zo weinig mogelijk vet).

Het onderzoek zelf

Het onderzoek zelf gebeurt onder een gedoseerde lichte verdoving waardoor enerzijds het onderzoek zeer goed te verdragen is, en anderzijds u toch nog enige medewerking kan bieden. Het onderzoek zelf duurt 20 tot 30 minuten.

Na het onderzoek

De verdoving is snel uitgewerkt. Meestal zijn na een uur de meeste slaperigheid en duizeligheid verdwenen. Hou er wel rekening mee dat u die dag niet meer met de wagen mag rijden. U zorgt dus voor een chauffeur die u komt afhalen of gebruikt het openbaar vervoer. Belangrijke beslissingen stelt u eveneens best uit tot de dag nadien. Indien gewenst bezorgen we u een attest voor werkverlet. Een tweetal uren na het onderzoek mag u terug normaal eten. Door de ingeblazen lucht kan u nog enkele uren een opgezette buik en krampen hebben. Indien u na het onderzoek veel anaal bloedverlies of blijvende hevige buikpijn heeft, kan dit eventueel wijzen op een complicatie. Contacteer dan uw huisarts of de arts die het onderzoek uitvoerde, of ga desnoods naar de dienst spoedgevallen. De arts meldt u na het onderzoek zijn bevindingen, en geeft u ook een verslag voor uw huisarts.