011/378 994

Informatie

Dikkedarmkanker - Vlaams bevolkingsonderzoek

Elk jaar krijgen meer dan 5000 Vlamingen te horen dat ze dikkedarmkanker hebben. Jaarlijks sterven ongeveer 1.700 mensen aan deze kanker.

Dikkedarmkanker is daarmee de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen en de derde meest voorkomende kanker bij mannen. Dikkedarmkanker begint vaak met poliepen in de darm. Een poliep is een kleine zwelling aan de binnenkant van de dikke darm. Poliepen zijn meestal goedaardig en geven geen klachten. Soms groeien de poliepen uit tot kanker. Dit is een heel langzaam proces. Het duurt gemiddeld 10 jaar voor een poliep dikkedarmkanker wordt. Waarom iemand poliepen krijgt, is meestal niet bekend. Waarom ze kwaadaardig worden ook niet. U kan de poliepen wel laten wegnemen.In het begin hebben mensen met dikkedarmkanker geen klachten. Daarom wordt de ziekte vaak pas laat ontdekt. Het is dus belangrijk dikkedarmkanker op te sporen, nog voor er klachten zijn.

Daarom organiseert de Vlaamse overheid een bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker voor alle mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar. U zal automatisch na uw 56ste verjaardag een uitnodigingsbrief ontvangen met een afnameset waarmee u kan deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. U wordt niet uitgenodigd: als u de afgelopen twee jaar uw stoelgang al liet onderzoeken. U krijgt pas twee jaar na dit onderzoek een uitnodigingsbrief met afnameset. als u de afgelopen tien jaar een kijkonderzoek (volledige coloscopie) van de dikke darm liet doen. U krijgt pas tien jaar na dit onderzoek een uitnodigingsbrief met afnameset.

Bloed in de stoelgang kan wijzen op poliepen of dikkedarmkanker. Dit bloed kan u niet met het blote oog zien. In een labo kunnen ze onzichtbaar bloed in stoelgang opsporen. Om deze test te doen, neemt u met de afnameset een staal stoelgang en stuurt dit naar het labo. Een afwijkend resultaat kan verschillende oorzaken hebben en betekent niet noodzakelijk dat u dikkedarmkanker hebt. Enkel een kijkonderzoek (coloscopie) kan hier uitsluitsel over geven. Wij raden u daarom aan om een kijkonderzoek te laten uitvoeren.

Klik hier voor een gedetailleerde gebruiksaanwijzing van de staalname