011/378 994

Informatie

Wat is een gastroscopie?

Een gastroscopie is een onderzoek van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm, waarbij rechtstreeks naar de binnenwand wordt gekeken door middel van een endoscoop. Dit is een dunne, soepele buis waarop vooraan een camera staat. Tijdens dit onderzoek is het ook mogelijk stukjes weefsel van het maag- of slokdarmslijmvlies te nemen (‘biopten’).

Voorbereiding op het onderzoek

Om een goed zicht te hebben op het slijmvlies van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm dient u minimum 6 uur volledig nuchter te zijn. Voor een onderzoek in de voormiddag betekent dit nuchter vanaf de avond voordien; voor een onderzoek in de namiddag betekent dit nuchter na ontbijt. Het onderzoek duurt ongeveer 5-10 minuten. Voor het onderzoek wordt eventueel het kunstgebit verwijderd. Het onderzoek zelf gebeurt op de linkerzijde. Voordien gebeurt een keelverdoving, waarbij 2-3 x een keelverdovende spray in de mond wordt gespoten. Bij een minderheid van de patiënten is keelverdoving alleen niet voldoende: zonodig kan na overleg een verdovende injectie worden toegediend voor het onderzoek zodat u weinig of niets van het onderzoek beseft. In dat geval mag u nadien de rest van de dag niet meer gaan werken of zelf de wagen besturen: u dient dan begeleid te zijn van een chauffeur.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt aangeraden gedurende minstens één uur geen voedsel of drank in te nemen, gezien de keel verdoofd is en gezien het gevaar zich te verslikken. Het resultaat van het onderzoek wordt onmiddellijk meegegeven voor uw behandelende arts, hetzij opgestuurd naar de huisarts.