011/378 994

Informatie

Wat is reflux?

Reflux is het teruglopen van maaginhoud (zuur, voedsel of lucht) tot in de slokdarm. De oorzaak is het onvoldoende afsluiten van de sluitspier die gelegen is tussen maag en slokdarm. Dit komt bij iedereen voor in beperkte mate en is goed bekend bv. bij baby’s. Een maagbreuk of hernia diafragmatica is een bevorderende factor. Dit is het verschuiven van deze sluitspier tot boven het middenrif in de borstholte. Hierdoor valt de mechanische barrière van het middenrif weg als bijkomende afsluiting. Andersom komt het ook vaak voor dat er toch een maagbreuk is echter geen reflux. Deze zure reflux kan klachten geven van een branderig gevoel achter het borstbeen. Soms zijn er ook atypische klachten zoals keellast, hoesten of astma. Het zuur kan ook een beschadiging geven van het slokdarmslijmvlies en leiden tot slokdarmontsteking (reflux-oesofagitis).

Hoe stelt men de diagnose?

Vaak zijn de klachten typisch zodat geen verder onderzoek nodig is. Soms echter zal verder onderzoek gebeuren door een maagonderzoek: gastroscopie of een 24-uur zuurtegraadsmeting in de slokdarm. Uw arts zal dit met u bespreken.

Wat is de behandeling?

Een behandeling is enkel maar noodzakelijk indien er echt klachten zijn van reflux. Een maagbreuk op zich zonder klachten hoeft niet behandeld te worden. Soms kunnen een aantal eenvoudige middelen al verbetering brengen. Zo kan het soms nuttig zijn om wat te vermageren en vermijden van een aantal voedingsproducten zoals pikante voedingsmiddelen, koffie, en gashoudende dranken. Ook stress en roken kunnen de klachten doen toenemen. Verder komt reflux meer voor in liggende houding zodat het nuttig kan zijn om het hoofduiteinde van het bed iets hoger te plaatsen dan het voeteneinde. Ook gaat u best niet onmiddellijk plat liggen na het eten. Indien deze maatregelen onvoldoende helpen kunnen medicamenten gegeven worden die de zuuraanmaak in de maag afremmen. Deze medicamenten zijn vaak zeer efficiënt. Vaak moet deze medicatie dan langdurig genomen worden gezien de klachten vaak terugkomen na het stoppen van deze medicatie gezien het onderliggende probleem niet opgelost is. In sommige gevallen kan een maagoperatie gebeuren waarbij deze sluitspier verstevigd wordt en indien er een maagbreuk is kan deze dan ook hersteld worden.